Lichaamsgericht werken

De lichaamsgerichte methode is ontwikkeld door Alexander Lowen. Het doel is om blokkades van spanning die zich hebben vastgezet in het lichaam los te laten waardoor de energie in je lijf weer kan stromen. Uitgangspunt is dat je lichaam al je ervaringen met zich meedraagt. Emoties die geen uitweg hebben gekregen blijven achter in het lijf.

Dit kan gebeurd zijn in het verleden of naar aanleiding van een gebeurtenis die veel spanning heeft opgeroepen. De kans is aanwezig dat deze emoties zich vast hebben gezet in een zogenoemde kramp. En dat veroorzaakt (spier)spanning in het lijf waardoor je niet lekker in je vel kunt zitten, uit balans raakt en probeert de spanning met je hoofd op te lossen. Je kent vast wel de zin: "ik moet me meer ontspannen".

Die lichamelijke spanningen kun je zien als een soort "pantsers" die vaak onbewust zijn opgebouwd om je te beschermen in situaties waarin het nodig was. Als deze spanningen te lang aanhouden is de kans groot dat je lijf je op een gegeven moment een signaal geeft dat er iets niet oké is. Dat kan zich op verschillende manieren uiten, bijv. je continue gehaast voelen, veel van jezelf moeten, nek-en schouderklachten.

Lichaamsgerichte begeleiding nodigt je uit meer in contact met je lijf te komen en te stilvoelen. Stilvoelen betekent niets meer dan stil te staan bij wat je lijf jou te vertellen heeft. Door je lijf (voelen) en hoofd (denken) met elkaar te verbinden ontstaat er meer balans tussen die twee en ruimte voor nieuwe inzichten, meer vitaliteit en ontspanning.

 

 

 

 


Waar werk ik mee?

Ik maak gebruik van o.a. gesprekstechnieken, bio-energetica, bodydrama, systemisch werken, mindfullness en ademwerk.